Çitlembik Montessori Anaokulu

Çocuğun Doğasını Anlamak

Çocuğun doğası ve ihtiyaçları evrenseldir. Çocuk, ileride olacağı kişiyi inşa eder. Çocuğa altı yıl sürecek bu zorlu inşa sürecinde, zahmetsizce, adeta emerek öğrenmesine olanak tanıyan “emici zihni” yardım eder. Yaşamın ilk altı yılının en kritik yıllar olduğunu biliyoruz. Bize göre bu süreçte çocuğa doğru ve anlamlı bir şekilde rehberlik edebilmenin tek yolu, art arda ortaya çıkan duyarlı evrelerin farkında olmak ve anlamaktır. İstekler yerine ihtiyaçlar ile ilgilenir; beden, ruh ve zihni ayrılmaz bir bütün olarak değerlendiririz. Çocuğun anda olmaktan keyif aldığını, sonuca ulaşmak için acele etmediğini ve keyif almadığı hiçbir işle derinden ilgilenmediğini biliriz.

Çitlembik Montessori Anaokulu
Çitlembik Montessori Anaokulu

Oyun Çocuğun İşidir

Yetişkin denetimi ve yapılandırması olmadan serbestçe ve özellikle açık havada oyun oynamanın ve hareket etmenin çocuğun öncelikli işi olduğunu biliriz. Çocuk temel yaşam becerilerini oyun oynayarak öğrenir. Oyun oynamak çocuğun kendini ve duygularını kontrol edebilmesini, sosyal etkileşim becerilerini geliştirmesini, küçük riskleri tecrübe etmesini, problem çözmesini, keşfetmesini, araştırmasını, macera ruhunu koruyabilmesini sağlar. Yeterince oyun oynamasına izin verilen çocukların ileriki yıllarda bilişsel, duyusal, psikolojik ve bedensel sorunları olabildiğince az olur. Cuma günleri öğlene kadar koruda, geriye kalan her gün okul bahçelerimizde açık havada oyun oynarız. Bahçelerimizde çamur masası, su oluğu, bahçe mutfağı, denge kütükleri, tırmanma duvarı, kum ve ağaç kabuğu gibi çocuğun yaratıcı oyununa eşlik edebilecek yapılandırılmamış doğal malzemeler bulunur.

Çitlembik Montessori Anaokulu

“Ben” ve “Biz” Duygusu

Şefkat ve dayanışma ile birbirimizin mutluluğunun sorumluluğunu almak sadece çocuk için değil aynı zamanda anne-baba, eğitimci ve diğer emekçiler için de okulu yuva yapar. Yaşa göre sınıflandırılmadıkları için, yaşça biraz daha büyük olan çocuklar sorunların çözümüne ve günün ahenkli akmasına büyük katkı sağlar.

Bulaşık yıkamak için önlüğünü giyen arkadaşının önlüğünün fiyongunu atar, yere dökülen suyu siler, örtüleri ütüler ya da arkadaşına kendi bildiği çalışmaları gösterir. Hiyerarşik olmak yerine eşitlikçi, hak ve özgürlük temelli ilişkiler kurarız. Eğitimci bilen, öğreten ve yöneten olmak yerine gözlem yapan, rehber olan ve ışık tutandır. Çitlembik Köyü’nün her bir bireyi, biricikliğini korurken kocaman bir aile tarafından her koşulda sarmalandığını da hisseder.

Çitlembik Montessori Anaokulu
Çitlembik Montessori Anaokulu

Öğrenme Çevresinin Önemi

Okulun, çocuğun yoğun merak duygusunu besleyebilecek kadar zengin, dikkatini toplayabilmesine yardım edecek kadar sade, kendini güvende hissedebilmesini sağlayabilecek kadar düzenli ve dingin olması gerektiğini biliriz. Montessori öğrenme çevresi, çocuğun ihtiyaç duyduğu özgürlüğü ve bağımsızlığı ona sunarken, bunu çocuğa verdiği sorumlulukla da dengeler. Masalar onların taşıyabileceği ağırlıktadır. Çalışmaların olduğu raflar, çantaları astıkları askılar onların boyuna uygundur. Sürahiler, kesme tahtaları küçüktür. Çevre düzenlemesi çocuğu yetişkinden bağımsız kılmaya ve gerçek yaşamın işleri ile meşgul olmalarına yardım eder. Çocuklar oyuncak bir mutfakta çay yapıyormuş gibi yapmak yerine bitki çaylarını, termostan aldıkları suyla kendi başlarına demleyip keyifli bir sohbet eşliğinde içebilirler. Çitlembik’te çocuklar sökük dikmekten sofra kurmaya, börek sarmaktan kendi ahşap oyuncaklarını üretmeye kadar pek çok günlük yaşam becerisi edinir. İçinde hata kontrolü barındıran özel tasarlanmış Montessori materyalleri, çocuğa eğitimciden bağımsız bir şekilde kendi kendine keşifler yapma, kaygısızca hata yapma, istediği kadar tekrar yapma fırsatları sunar.

“Sınıf” yerine farklı “öğrenme alanları” işleyişini uygularız. Okulumuzda matematik, dil, kozmik (botanik, zooloji, coğrafya, kültür), duyu, günlük yaşam becerileri ve sanat için ayrı öğrenme alanları bulunur. Çocuklar çalışma saatlerinde bu alanları karma yaş grupları halinde kendi isteklerine göre özgürce kullanırken eğitimciler onlara rehberlik ederler.

Çitlembik Montessori Anaokulu

Bireysel Gelişim

Her çocuğun ilgi duyduğu alanlar, gelişim hızı, o an için öğrenmeye hazır olduğu beceriler ve içine doğduğu ailesi ona özgüdür. Bu nedenle aynı yaş grubu çocuklara grup halinde aynı anda aynı şeyi sunmak yerine onları derinlemesine gözlemleyerek onlar hazır oldukça, ihtiyaç duydukça ve duyarlılık kazandıkça sunumlar yaparız.

Bu sunumları çok yavaş, sakin ve telaşsız bir biçimde özel bir teknikle yaparız. Öğrenme ve beceri edinmenin sunumlar sırasında olmasını beklemeyiz. Çocuk eline aldığı, kurcaladığı, yaptığı ve yapamadığı işler sırasında kendi hataları, keşifleri ve çok sayıda yaptığı tekrar sonucu kendi kendine öğrenir. Biz istediğimiz için değil kendisi heyecan duyduğu için öğrenir. Öğrenmenin eğitimcinin değil çocuğun kendi çabasının ürünü olduğunu biliriz.

Çitlembik Montessori Anaokulu
Çitlembik Montessori Anaokulu

Beslenme Kültürümüz

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı mevsimsel döngülere uygun, doğal, işlenmemiş gıdalar ile her gün okulumuzun mutfağında hazırlanır. Haftada bir gün yaptığımız mutfak atölyemizde tüm yaş grupları o gün ikindi kahvaltısında yiyeceğimiz atıştırmalıkları hazırlarlar. Turşumuzu okulda kurar, reçellerimizi yine burada yaparız. Yoğurt ve kefir okul mutfağımızda mayalanır.

Çok minimal bir seviyede tükettiğimiz şeker yerine keçiboynuzu tozu, bal, pekmez ve meyve kullanırız. Bezelye ve barbunyalar çocukların katkısıyla ayıklanır ve kışın tüketilecek olan kısmı derin dondurucuya konulur. Süt yerine kefir ve ayran içeriz. Tam buğday, ruşeymli ve çavdarlı un tüketiriz. Tavuk ve balık yerine yemeklerde kıyma kullanırız.

İletişim

0554 925 29 31

Koşuyolu Cad. No:146-148, Koşuyolu
Kadıköy / İstanbul
[email protected]