Nasıl Bir Rutin?

Salgının hayatımıza girmesi ile birlikte günlük hayatımızın akışında belirgin değişiklikler meydana geldi. Bunun üzerine, biz uzmanların başı çektiği önemli sayıda insan rutinlerin öneminden ve gerekliliğinden bahsetmeye başladık. Rutinlerin, hem yetişkin hem çocuklar için güvenli bir liman işlevi gördüğü, “güvendeyim” hissine katkıda bulunduğu üzerine çokça vurgu yaptık. Bununla birlikte, günlük rutini düzenlerken zaman zaman zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden, “nasıl bir rutin oluşturmalıyız?” sorusunun cevabını bulmada yardımı olacak bazı önerileri de bu yazıda paylaşmak istiyorum.
Gerçekçi bir rutin
Yeni rutininizi düzenlerken kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Çocuğa “okuldakinin aynısı” bir rutin oluşturmak gerçekçi bir hedef değildir. İçinde bulunduğumuz süreç bunu imkansız kılmaktadır. Bu yüzden çocuğa okulla ilişki içinde olduğu ama evinizin koşulları ile uyumlu bir rutin oluşturmak daha gerçekçi bir hedeftir. Örneğin, bu süreçte daha önce olmayan bir çizgi film saati eklemiş olabilirsiniz. Önemli olan çizgi film saatinin ne zamanlar ve ne kadar süre ile belirlendiği konusunda bir düzen oluşturmuş olmanızdır.
Benzer bir durum yetişkinler için de geçerli. Eğer evden çalışıyorsanız, bu süreçte eskisi kadar verimli çalışamıyor olabilirsiniz. Bunu içinde bulunduğumuz sürecin doğal bir getirisi olarak kabul etmek ve kendiniz için gerçekçi hedefler belirlemek sizleri de rahatlatacaktır.
Nefes al- nefes ver
Rutin oluştururken amaç çocuğu devamlı aktivitelerle meşgul tutmak olmamalıdır. Tüm günün yetişkinler tarafından yapılandırılmış aktivitelerle dolu olması, çocuğun doğal ritmi ile uyumlu değildir. Doğal bir akış, bir nefes alıp verme ritmi gibi birbirini takip eden zıt süreçleri barındırır. Nefes almayı çocuğun öğrenme, sosyal ilişkide olma, üretme, gerçek ev işlerine yardım etme zamanları gibi düşünürseniz; nefes vermeyi de dinlenme, serbest oyun oynama, bir hikaye dinleme zamanları gibi düşünebilirsiniz. Çocuğun günlük rutininde her ikisine de ihtiyacı vardır. Özellikle dinlendiği, canının sıkıldığı zamanlar aynı nefes vermek gibi çocuğu bir sonraki adıma hazırlayan değerli zamanlardır.
Yeni pratikleri rutine eklemek
Bu süreç, bazı yeni pratikleri de beraberinde getirdi. Örneğin, evde olduğunuz bu günlerde görüntülü konuşmalar çocuğunuzun arkadaşları, öğretmenleri, aile bireyleri ile ilişkide kalma ihtiyaçlarını karşılamada kullandığınız bir araç olabilir. Bu yeni hayat pratiğine günlük rutininizde yer açabilirsiniz. Ancak, çocukların hayatına giren bu yeni pratikler de yetişkinlerin düzenlemesinden muaf değildir. Günün hangi zamanında yaklaşık ne kadar süre ile ve kimlerle görüntülü konuşma yapılacağı konusunda bir rutin oluşturmak, çocuğun öngörüsüne katkıda bulunacak; böylece günlük akış içinde daha huzurlu hissetmesini sağlayacaktır.
Çitlembik Anaokulu
Uzman Klinik Psikolog Işın Şanlı
Paylaş: